Katrin Dekoninck (°1971) is een beeldend kunstenares die de existentie van de mens tot de kern van haar oeuvre maakt. Haar kunst wordt gekenmerkt door een diepe gevoeligheid en een vermogen om complexe menselijke gevoelens te verbeelden.
Na een vaktechnische opleiding in Antwerpen, Italië en een specialisatie in Montana City (USA), tekent en boetseert Dekoninck - inmiddels sinds een decennium - arbeidsintensieve, monumentale beelden en installaties in steengoedklei.
Ze weet deze materie meesterlijk te hanteren. De laatste 8 jaar is ook brons een onderdeel van haar oeuvre geworden.
Katrin stelt tentoon in binnen- en buitenland. Ze won verschillende kunstwedstrijden en werd in de kunstwereld voor verschillende prestigieuze expo’s geselecteerd.
Een greep uit haar carrière:
- Geselecteerd voor X=10c (Existentie), Labo 2: een langdurige werkperiode van 6 maanden en een groepsexpo in het S.M.A.K. in Gent (2006)
- Geselecteerd voor de Canvas Collectie met expo in Paleis voor Schone Kunsten BOZAR te Brussel (2008)
- Als laureaat geselecteerd door o.a. Jan Hoet voor de expo Digikunst in het FOMA in Antwerpen, georganiseerd door Kunst in Huis (2009)
- Ze nam drie keer deel aan het prestigieuze kunstenfestival Watou waar ze samen tentoon stelde met andere bekende kunstenaars zoals o.a. Jan Fabre, Panamarenko, Luc Tuymans en Rinus Van de Velde (2015, 2017, 2018)
- Gerenommeerd dichter/schrijver Bernard Dewulf schreef een gedicht bij haar werk voor het Kunstenfestival Watou 2018. Haar beeld werd gekozen als het campagnebeeld van de expo Troost en Verlangen.
- In 2017 verscheen het kunstboek Breath over haar werk gecombineerd met gedichten van Steven Van Der Heyden, uitgegeven door Stichting Kunstboek
- Ze maakte openbare opdrachten voor Machelen en Lommel (2022 en 2006)
- Ze werkte samen met het Ballet van Vlaanderen voor de Opera Macbeth van Verdi in Gent en Antwerpen: foto’s van haar beeldhouwwerken werden getoond in de programmabrochure (2019)
- Haar beeld van een lezende vrouw werd door de VRT gekozen als geschenk voor TV-journaliste Martine Tanghe. Tijdens Martine’s laatste journaal nam ze de taalonderscheiding Grote Prijs Jan Wauters in ontvangst samen met het kunstwerk (2020)
- In 2024 riep ze een groots socio-cultureel project in het leven: ‘Breek je schild!’. Ze betrok 1800 jongeren en honderden vrijwilligers bij dit kunstproject om kwetsbaarheid bij jongeren bespreekbaar te maken in de scholen.
Lees meer over Katrin en bekijk haar portfolio op: